Sığırkuyruğu Bitkisi

By | 03:54 Leave a Comment
Escrophulariaceae familyasının geniş bir gurububu oluşturan Verbascum L cinsi Türkiye bitki örtüsünde 185'i endemik olmak üzere 228 tür ile temsil edilmektedir. Anadolu'da "sığırkuyruğu" olarak tanınan Verbascum türlerinin çiçek ve yapraklarından hazırlanan infüzyonlar, halk arasında çay şeklinde içilerek balgam söktürücü ve göğüs yumuşatıcı olarak kullanılmaktadır.

V. sinuatum'un tohumları taşıdıkları saponinden dolayı, balıklar için zehirlidir. Kuzeydoğu Anadolu Bölgesi'nde bazı Verbascum türleri "Balıkotu" adı ile tanınır ve meyvalı dallarının göl ve dere sularına atılarak balıkların öldürülüp yakalanmasında kulamıldığı görülmektedir. Ayrıca, değişik Verbascum türlerinin Anadolu'da terletici, yatıştırıcı, idrar artırıcı, kabız olarak, bazı türlerden de yara iyi ediciamaçlarla yararlanıldığı bilinmektedir.
V. cheiranthifolium var. cheiranthifolium'un toprak üstü kısımları ve kökleri, V. chrysochaete'nin toprak üstü kısımları egzema, romatizma, hemoroit ve menstrual ağrılarda, V. lasianthum'un ise yaprak ve çiçekleri hemoroitte kullanılmaktadır. Orta Anadolu'da halk arasında, V. pumilum'un toprak üstü kısımları ve kökleri yara iyi edici, karın içi ağrıları ve hemoroitte, V. orientale çiçekleri ise ürogenital organlarda terlemeyi önleyici olarak kullanılmaktadır.

Verbascum türleri Avrupa, Asya ve Kuzey Amerika'da antiseptik, astrenjan, emoliyan, balgam söktürücü, yatıştırıcı, ağrı kesici, idrar artırıcı ve sıtmaya karşı kullanılmaktadır. Bu türlerin tümör, enflamasyon, migren, nefes darlığı ve spazmodik öksürük tedavisinde kullanıldıkları da kayıtlıdır.

Verbascum thapsiforme çiçeklerinin liyofilize infüzyonun, Fowl plague virüsüne, pek çok influenza A ve B virüslerine ve Herpes simplex virüsüne karşı in vitro çalışmaları yapılmış ve bitkinin infüzyonunun, Herpes simplex üzerine 300 g/ml dozda virüsidal aktivite gösterdiği ancak influenza virüslerine karşı antiviral aktivite gösterdiği saptanmıştır. V. thapsiforme ' nin çiçeklerinden hazırlanan infüzyonların, doku kültürlerinde influenza virüslerinin oluşturduğu enfeksiyon alanı ve hemahlitinasyonu azalttığı gözlenmiştir. Bitki preparatları ile amantadin türevlerinin birlikte uygulamalarında da, hücre kültürlerinde influenza A virüsünün replikasyonunu inhibe edici etkilerinin arttığı saptanmıştır ve en fazla etkinin, bitki infüzyonunun adamantanamin glukuronit ile kombinasyonunda sağlandığı tespit edilmiştir.

V. blattaria, V. bombyciferum, V. chaixii, V. dumulosum, V.nigrum, V. olympicum, V. phlomoides, V. phoeniceum ve V. roripifolium'un alkol ekstrelerinin ise antimikrobiyal etki gösterdikleri belirlenmiştir. Verbascum çiçekleri, Mentha piperita (nane) ve Mentha crispa yapraklan ile Cynosbati meyvalarının (kuşburnu) karışımından hazırlanan ekstrelerin, insanlarda, hastalıklara karşı vücut direncini arttırdığı ve bakterisit etki gösterdiği bulunmuştur. Sözü edilen bitki karışımının alkol ve su ekstrelerinin Staphylococcus aureus, Sarcina lutea, Shigella flexneri gibi organizmaların da dahil bulunduğu bir grup mikroorganizmaya karşı bakterisit etki gösterdiği anlaşılmıştır.

V. fruiticulosum sulu ekstresinin antimalaryal aktivitesine bakılmış ve ekstrenin bir malarya paraziti olan Plasmodium falciparum'a karşı kuvvetli intibisyon yaptığı gözlenmiştir. V. thapsus tıbbi bir bitki olarak değişik farmasötik formlarda enflamasyon hastalıklarının, astma, spazmodik öksürük ve diğer pulmoner problemlerin tedavisinde kullanılmaktadır. Bu bitkiden hazırlanan ekstrelerde antibakteriyal ve antitümör aktivite gözlenmiştir. V. macrurum'un toprak üstü kısımlarından hazırlanan alkol ekstresinin de antioksidan aktiviteleri tespit edilmiştir. V. thapsus'dan hazırlanan çayların veya tablet/kapsül gibi farmasötik formların akciğer rahatsızlıklarının tedavisindeve yaşlanmaya bağlı dejenerasyonlardakullanılabileceği tespit edilmiştir. Kanada'da halk ilacı olarak kullanılan V. thapsus'un, ham drog olarak antihepatoma aktivitesi, insan karaciğer kanser hücrelerinde (HepG2/c3A, SKHEP- 1, HA22T/VGH, Hep3B ve PLC/PRF/5) denenmiştir. İn vitro olarak, 2 000 g/ml konsantrasyon da HepG2/c3A [% inhibisyon: 31.0) ve HA22T/VGH (% inhibisyon: 69.9) hücrelerinin çoğalmasını inhibe ettiği gözlenmiştir.

Verbascum ekstrelerinin, hematopoetik, karaciğer rahatsızlıkları ve solunum düzensizliklerinde kullanılan biyöstimilan bileşikleri taşıdığı saptanmıştır. Bu amaçla hazırlanan bir karışım, 0.075 k arı reçinesi ektresi, 0.075 k Gratiola officinalis ekstresi ile Verbascum ekstresi karışımı, 0.005 k Gratiola officinalis tozu ve 0.04k polenden oluşmuş olarak literatürde kayıtlıdır. V. thapsus yapraklarının hiperlipidemide kullanıldığı, kolesterol ve trigliserit düzeyini önemli ölçüde düşürdüğü saptanmıştır. Otitis media, çocukluk döneminde en sık rastlanan hastalıklardan biri olup tedavisinde naturopatik bitkisel ekstrelerden oluşan göz damlası kullanılmaktadır. V. thapsus'un da içinde yer aldığı bu total ekstreden hazırlanan göz damlası, anesteziklerle beraber tedavide yararlı olmaktadır. V. sinuatum'un alkol ekstresinin de bir deri hastalığı olan psöriaziste etkili olduğu tespit edilmiştir. V. thapsus ve V. thapsiforme'nin, kozmetik preparatları ile deterjanların içeriğine girdiği ve sütlü losyonları halinde cildi nemlendiriciolarak kullanıldıkları saptanmıştır.

V. thapsus'un da arasında bulunduğu bir bitkisel karışımın sigara alışkanlığının azaltılmasında veya bırakılmasındakullanıldığı tespit edilmiştir.

Sığırkuyruğu Bitkisi için diğer linkler


-Civanperçemi ve sığırkuyruğu çayı içilir -Şifalı ot bulunamadığı hallerde aç karna zeytinyağı içilir ve sürülür. BAŞ AĞRISI -Biberiye+Okaliptüs çayı (migrene de) -Biberiye+Adaçayı -Biberiye+Karakekik çayı -Biberiye+Oğulotu ...
Bir avuç civan perçemi, bir avuç sığır kuyruğu ve bir avuç ayrık kökünü iki litre suda kaynatıp, günde iki defa bu sıcak su içerisine oturunuz. - Kabız olmamak için kepekli ekmek ve meyva yeyiniz. - Eşit miktarlarda keten tohumu ...
Bir tatlı kaşığı sığır kuyruğu bitkisinden alıp Bir kupa kaynar suyun içine atın. beş dakika demlenmeye bırakın.sonra süzüp için. ayrıca andız kökü de faydalı olur. AYAK TERLEMESİNDEN DOLAYI OLUŞAN KOKU İÇİN: ...
-Her gün aç karna kantaron yağı içilir ve basur üzerine sürülür -Peryavşanı ekstresi veya çayı içilir -Civanperçemi ve sığırkuyruğu çayı içilir -Şifalı ot bulunamadığı hallerde aç karna zeytinyağı içilir ve sürülür. Posted 6th March ...

0 yorum:

Yorum Gönder